En Bättre Sits för Stockholm
Tillväxten sedan finanskrisen har varit än mer koncentrerad – ca 70 procent av regionens tillväxt i arbetstillfällen och BRP har skett i Stockholms län.
Regionens invånare behöver ha möjlighet att, oavsett bostadsort, ha tillgång till Stockholms utbud. Arbetsmarknaden behöver vidgas för att förbättra matchningen och integrationen, öka sysselsättningen och minska samhällskostnaderna. Näringslivet behöver infrastruktur för att utvecklas, säkra arbetstillfällen och tillgången till kompetens. Bostadsmarknaden gynnas av att ett bredare utbud blir tillgängligt, där bättre kommunikationer också är en viktig möjliggörare för fler och billigare bostäder. Det underlättar även för ungdomar att gå vidare till högre studier och samhällssektorns rekrytering av personal inom skola, vård och omsorg.
Stockholm-Mälarregionen har i första hand behov av att öka tillgängligheten i de storregionala stråken mellan nodstäderna och Stockholm, men även i de centrala delarna av Stockholms län och till/från Stockholmregionens regionala stadskärnor. För att hålla samman Stockholm-Mälarregionen i en gemensam bostads-, studie och arbetsmarknad är det också angeläget att kapaciteten på vägar och spår över Saltsjö-Mälarsnittet i Stockholm är tillräcklig. Det behövs även utökad kapacitet på E4:an norr om Förbifart Stockholm och till Arlanda, som annars blir en flaskhals i en redan hårt belastad infrastruktur.
Kapacitetsituationen på järnvägen är särskilt komplicerad då många trafikkoncept måste samsas på samma spår. Ostkustbanan Stockholm-Uppsala, en av landets hårdast belastade järnvägssträckor med över 40 000 dagliga pendlare, behöver byggas ut till fyra spår hela vägen. Då kan långsamma tåg och snabbare trafik separeras och förutsättningar skapas för upp till 100 000 nya bostäder i norra Stockholms län och Uppsala. Det behövs även ett trimningspaket för att möjliggöra den storregionala tågtrafik som regionerna bedriver samt utveckling av pendeltågstrafiken. En ny station för regionaltåg i Solna är angeläget för bättre samordning mellan pendel- och regionaltåg.