Mälarbanan möjliggör tillväxt och ökar nyttan med Citybanan

Längs Mälarbanan behövs kapacitet för utökad trafik på sträckan Kolbäck-Hovsta. Därtill behövs en ombyggnad av spårområdena på Örebro och Västerås centralstationer för att klara utökade resenärsflöden och frigöra kapacitet för gods.

I dag bor var fjärde svensk i Mälardalsregionen och allt fler flyttar hit. Pendlingen och godstransporterna in mot Stockholm ökar snabbt och flödena växer även i andra riktningen. Mälarbanan – järnvägen mellan Stockholm, Västerås och Örebro – är även en del av den primära järnvägsförbindelsen mellan Stockholm och Oslo. 

Förseningar och trängsel är vardag för många som pendlar på Mälarbanan. När persontrafik och godstransporter inte fungerar optimalt äventyras företagens verksamheter, arbetstillfällen och tillväxten. Transportsystemet står de närmaste decennierna dessutom inför en kraftig ökning av trafiken. Utbyggnaden av Mälarbanan gör att den totala nyttan av Citybanan blir större, samtidigt som det samlade behovet från fjärrtrafiken, regionaltrafiken och pendeltågstrafiken kan mötas. 

En Bättre Sits-samarbetet prioriterar utökad kapaciteten på sträckan Kolbäck-Hovsta, vilket är till nytta även för en utökad trafik på Svealandsbanan samt för att kunna vända fler tåg i Arboga. Samtidigt behöver spårområdena genom Örebro respektive vid Västerås resecentrum byggas om, för att klara utökade resenärsflöden och frigöra kapacitet för gods. Detta behöver vara åtgärdat innan 2035.  

Mälarbanan är en livsnerv för Västmanland som kopplar oss mot Stockholm och mot Örebro. För att möta en ökade efterfrågan på både kollektivtrafik och godstransporter så är det avgörande att vi fortsätter att investera i utbyggnaden av Mälarbanan. Utbyggnaden av fyrspåren mellan Tomteboda och Kallhäll förbi Sundbyberg är avgörande och något vi måste fortsätta kämpa för. Att vi är sju regioner som slåss för Mälarbanan är en styrka.
Jenny Landernäs (M), ordförande regionala utvecklingsnämnden och kollektivtrafiknämnden Region Västmanland
Jenny Landernäs (M), ordförande regionala utvecklingsnämnden och kollektivtrafiknämnden Region Västmanland

Utbyggnaden av Mälarbanan gör att den totala nyttan av Citybanan blir större, samtidigt som det samlade behovet från fjärrtrafiken, regionaltrafiken och pendeltågstrafiken kan mötas. En Bättre Sits vill utöka kapaciteten på sträckan Kolbäck-Hovsta, vilket är till nytta även för en utökad trafik på Svealandsbanan samt för att kunna vända fler tåg i Arboga. Samtidigt behöver spårområdena på Örebro respektive Västerås central byggas om, för att klara utökade resenärsflöden och frigöra kapacitet för gods. Detta behöver vara åtgärdat innan 2035. 

Dessa åtgärder är en förutsättning för att klara större volymer av godstransporter och arbetspendling på Mälarbanan. De möjliggör en fortsatt integration av arbets-, studie- och bostadsmarknaderna i Stockholm, Västerås och Örebro – och underlättar såväl nyrekrytering som att behålla befintliga medarbetare och kompetens. De är även en viktig del av ambitionerna att öka andelen gods och persontransporter på järnväg, för att därigenom minska transportsektorns klimat- och miljöpåverkan.

Vårt gemensamma arbete över parti och länsgränser lägger grunden för bättre infrastruktur, högre tillväxt och fler arbetstillfällen för alla människor som bor, jobbar och verkar inte bara i vår del av Sverige, utan i hela landet.
Kristoffer Tamsons (M), regionråd Region Stockholm och ordförande En Bättre Sits
Vi behöver varandra. Genom att bygga samman en stor arbetsmarknadsregion skapar vi hållbara alternativ och bättre livsvillkor för människor i Sörmland och i hela Stockholm-Mälarregionen.
Monica Johansson (S), regionråd Region Sörmland och vice ordförande En Bättre Sits
Stockholm-Mälarregionen växer och det som händer i regionen påverkar hela landet. I våra län skapas hälften av Sveriges BNP och 8 av 10 tåg i Sverige startar eller slutar i Stockholm.
Jens Sjöström (S), investeringsregionråd Region Stockholm och vice ordförande En Bättre Sits
Sju län - en samlad röst för regionen